Kotva
Logo školy
Nepřehlédněte
Informace Tady nic není :-(
Digitalizujeme školu

Tisk
Sitemap
Mapa webu

Roční plán akcí ŠD


Roční plán školní družiny pro školní rok 2021 /2022

 

Celoroční projekt:  „ ROK V POHYBU„

 

Základním prostředkem činnosti školní družiny je hra založená na zážitku účastníků, která obohacuje jejich sebepoznání, rozšiřuje vědomosti a dovednosti a navozuje kladné emoce. Činnosti ve školní družině  respektují požadavky pedagogiky volného času (požadavek dobrovolnosti, zajímavosti , seberealizace .

 

Dlouhodobý plán podle ročních období

Podzim

Rekreační a odpočinková činnost – stolní hry, hračky, stavebnice, četba dětských knih a časopisů ,  hry všeho druhu, zábavné kreslení a omalovánky, rekreační činnost dle vlastního přání, regenerace sil v přírodě, poslech hudby a písniček z CD,  pohádky na DVD ,   povídání na aktuální témata .

Společenskovědní zájmová činnost – režim školy a školní družiny, besedy - vztahy mezi dětmi, správný kamarád, kázeň a bezpečnost, zdravení, poděkování, chování v jídelně, ve třídě, na veřejnosti, dramatizace různých námětů a situací. Spoluúčast na projektech školy.

Přírodovědná zájmová činnost - rozhovory o přírodě, proměny přírody – pozorování, ochrana přírody, neničíme přírodu, čistota kolem nás – sídliště, les, park, chodník, hřiště, podzim v přírodě, poznávání stromů, listů, odkvétajících rostlin, soutěž ve znalostech ovoce a zeleniny, příprava přírody k zimnímu spánku, práce s knihami o přírodě. Vztah ke zvířatům, zodpovědnost za ně , opatrnost ve vztahu k  nim.

Sportovní zájmová činnost – plnění hygienických požadavků, bezpečnost, návyky ukládání svršků, tělovýchovné činnosti a soutěže v herně a tělocvičně, tělovýchovné chvilky, pohybové hry v přírodě, míčové hry, nácvik správného házení a chytání míče, honičky a běhy k metě, cvičení a hry se švihadly, stolní tenis v přírodě. Využití sportovních potřeb z inventáře ŠD .

Výtvarná zájmová činnost - tématické kreslení- prázdniny, naše rodina , výtvarné zpracování podzimních radovánek – pouštění draků v přírodě, zpracování přírodnin.

Pracovní zájmová činnost - konstruktivní hry, stavebnice, skládanky a mozaiky, výroba papírových draků, koláže ze sušených listů a plodů,  , ovoce z papíru , výrobky podle šablon, listy podle vlastní fantazie  .

Hudební zájmová činnost – opakování písní –  využití Orffovy sady nástrojů , , hra na tělo, nácvik nových písní, písně na přání dětí, hudební soutěže, tanečky, kolové a taneční hry, procvičování rytmu, zábavné hry s písněmi, zábavná hudební odpoledne . 

Příprava na vyučování – návyk udržovat si pořádek ve vlastních věcech – pouzdro, aktovka, sešity, práce s dětskou knihou a časopisem, hlasité čtení, četba na pokračování,  a zábavné počítání, vymýšlení slovních úloh, obrázková matematika, opakování a počítání z paměti, procvičování poznatků formou pohádek – loutkové divadlo, maňásky, jazykolamy, kvízy, hádanky, křížovky, doplňovačky, soutěže, tématické vycházky do přírody.

Zima

Rekreační a odpočinková činnost - stejná celoročně – viz oddíl „ Podzim  „ .

Společenskovědní zájmová činnost – besedy, příběhy a povídání na dané téma, správné chování k rodičům, dospělým a kamarádům, pomoc v domácnosti, povídání o zimě a Vánocích, obdarovávání,  vánoční zvyky a tradice, zimní příroda, , bezpečnost při zimních sportech, oblékání podle počasí, krmení ptáčků, zvířátka v zimě. . Příprava programu na školní akademii .

Přírodovědná zájmová činnost – stopy ve sněhu, pozorování ptáků, krmení zvěře, krásy zimní krajiny,  čistota sněhu – pokus  tání  ,  nebezpečí tajícího sněhu a padajících rampouchů, soutěže s přírodovědnou tématikou, proměny počasí, zimní spáči.

Sportovní zájmová činnost – otužování dětí při pohybu v zimní krajině, sáňkování, bobování, jízdy na lopatách, hry na sněhu, sněhové cesty, vyšlapávání obrazu ve sněhu, hod sněhovou koulí na cíl, využití tělocvičny školy ke sportování, prolézací pytel, hod kruhy na cíl, míčové hry, hod do koše, překážková dráha s využitím nářadí v tělocvičně, cvičení při hudbě, posilovací cviky.

Výtvarná zájmová činnost – výrobky z papíru – kartonový sněhulák , vánoční ryba , vystřihování vloček , vánoční výzdoba – vánoční stromek .

Pracovní zájmové činnosti – vyrábění vánočních ozdob, zhotovování drobných dárků, vystřihování sněhových vloček, papírové postavičky , andělíčci, vytrhávání z bílého papíru- zimní krajina, betlémy .

Hudební zájmová činnost – opakování známých písniček, zpíváme s Orffovými nástroji, vánoční koledy a písně se zimní tématikou  , hudební hádanky a soutěže, tanec podle hudby – změny rytmu, poslech dětských písní a koled, dramatizace písní.

Příprava na vyučování – stejná celoročně – viz  „ Podzim. „  .

Jaro

Rekreační a odpočinková činnost – stejná celoročně – viz „ Podzim.

Společenskovědní zájmová činnost – Velikonoce – svátky jara, velikonoční zvyky a tradice, svátek matek - vztah k rodičům, zaměření na zdravý životní styl , prevence nemocí , poskytování zdravotnické první pomoci , znalost telefonních čísel tísňového volání , orientace v krizových situacích .

Přírodovědná zájmová činnost – vítr a déšť, koloběh vody v přírodě, přírodní katastrofy, domácí zvířata , domácí mazlíčci , spoluúčast na celoškolní akci pomoci zvířecímu útulku ,  pozdravy jarní přírody , jarní úklid,  jarní květiny , život v trávě , ochrana přírody . 

Sportovní zájmové činnosti – přirozený pohyb na čerstvém vzduchu, míčové hry, hry se švihadly a lanem, panáci, honičky, hod na cíl , soutěže družstev, překonávání přírodních překážek, posilování, pohybové hry, beseda o pravidlech ve sportu a hře fair play.

Výtvarná zájmová činnost – malované písničky, tématické kreslení – jaro, Velikonoce, mláďata, velikonoční motivy, jarní květiny, sluníčka, ptáci, kvetoucí stromy, využívání různých výtvarných technik, kolektivní práce – domeček, jarní příroda, výstavka.

Pracovní zájmová činnost – skládanky  – lodičky, parníky, čepice, květinky, ptáci,  velikonoční dekorativní výzdoba – zajíc, slepice, vejce, kraslice, velikonoční přáníčka, květiny z ubrousků, jarní výzdoba školní družiny, kreska dle šablon .

Hudební zájmová činnost – vzbuzovat cit pro prostor, rytmus a dynamiku, aerobní cvičení, druhy chůze, tanečky a taneční hry, písně s jarní tématikou a písně o mláďatech, dorozumíváme se písní, hudební hádanky, rozvíjení hudebně-pohybové výchovy.

Příprava na vyučování – stejná celoročně – viz oddíl „  Podzim. „ .

Léto

Rekreační a odpočinková činnost – stejná celoročně – viz oddíl  „ Podzim  „ .

Společenskovědní zájmová činnost –  plánujeme prázdninovou činnost, život na letních táborech, zmije, oheň, výbušniny, bouřky, nezralé ovoce, nebezpečí při hrách a letních sportech, bezpečnost v silničním provozu, první pomoc, neničíme přírodu, vysvědčení – co mohu zlepšit.

Přírodovědná zájmová činnost – ochrana životního prostředí, poznávání živé a neživé přírody, hádanky, kvízy, soutěže o přírodě, vyhledávání poznatků o přírodě v encyklopedii  , orientace v přírodě, přírodní bohatství, zdravá výživa a životní styl.

Sportovní zájmová činnost – turistické vycházky do přírody, soutěže  v rychlosti, mrštnosti a obratnosti, míčové hry, lano, švihadla, jízda na kole a koloběžce, soutěže družstev, pohybové hry, cvičení ve dvojicích .

Výtvarná zájmová činnost – zkoušíme nové výtvarné techniky, tématické kreslení – léto, letní sporty, dětské zábavy, ilustrace k pohádce a veršům, koláže , kreslení prsty, výtvarná soutěž, zábavné kreslení křídou na chodník.

Pracovní zájmová činnost – výrobky z textilu a bavlnek , výroba prázdninové pohlednice .

Hudební zájmová činnost –  soutěž v interpretaci písniček , seznámení s trampskou písní , pokus o vlastní tvorbu – veršovánka .

Příprava na vyučování – stejná celoročně – viz oddíl „ Podzim. „ .

 

TÝDENNÍ PROJEKTY  2021 - 2022

 

ZÁŘÍ – týdenní projekt „ NAŠE ŠKOLA “   13.-17.9.

 

Společenskovědní zájmová činnost – beseda o tom, proč je nutné chodit do školy, co nám škola dává, k čemu jsou dobré znalosti a dovednosti, co pro nás znamenají  kamarádi a spolužáci, Rozhovor  o prožité době o prázdninách.

Přírodovědná zájmová činnost – návštěva parků v okolí školy, téma v přírodě - stěhování ptáků, Babí léto.

Sportovní zájmová činnost –  .míčové hry,  nácvik hodu a výkopu míče.

Výtvarná zájmová činnost -kresba  - (jak jsem prožil prázdniny).

Pracovní zájmová činnost – malování  na kamínky (výroba tzv. Facebook kamínku).

Hudební zájmová činnost –  opakování písní z MŠ. či z nižších ročníků ZŠ. jednoduché tanečky a říkanky...

 

ŘÍJEN – týdenní projekt „ BARVY PODZIMU “     11.-15.10.

Společenskovědní zájmová činnost – beseda ovoce zelenina a vytamíny, co je podzim? Změny v přírodě.

Přírodovědná zájmová činnost – školní zahrada, plody stromů v kombinaci s barvou listů.

Sportovní zájmová činnost – pohybová hra „ Disk golf“- hřiště Letná.

Výtvarná zájmová činnost -  kresba ovoce.

Pracovní zájmová činnost – výroba papírového draka.

Hudební zájmová činnost. – básně a písně s podzimní tématikou.

 

LISTOPAD – týdenní projekt – „ZIMA ZA DVEŘMI ? “   8.-12. 11.

Společenskovědní zájmová činnost – beseda jak pomoci zvířatům přečkat zimu, proč stromům padá listí?

Přírodovědná zájmová činnost – výrobek ze šišek zdobení, barvení.

Sportovní zájmová činnost –  pouštění draků.

Výtvarná a pracovní zájmová činnost - výroba ptačí budky a krmítka s využitím přírodních materiálů. Výroba kytice ze spadaného listí.

Hudební zájmová činnost – muzikoterapie relax při poslechu hudby.

 

 

 

 

PROSINEC – týdenní projek - ,, VÁNOČNÍ ZVONĚNÍ “   6. - 10. 12.

Společenskovědní zájmová činnost-  láska k bližním, rodičům, kamarádům - pocit sounáležitosti s rodinou. Besedy na téma tradice vánočních svátků.

Přírodovědná zájmová činnost –  vycházka do přírody- přikrmování zvířat, vánoční stromek pro zvířátka.

Sportovní zájmová činnost –  naše tělocvična, pohybové hry, využití sportovních pomůcek.

Výtvarná a pracovní zájmová činnost – výroba vánočních ozdob, výzdoba naší družiny.

Hudební zájmová činnost – nácvik koled a vánočních písní.

 

LEDEN - týdenní projekt „ ZIMA, MRÁZ A SNÍH “    10.- 14. 1. 2022

Společenskovědní zájmová činnost – beseda o horské službě, téma hory v zimě, zimní sporty, téma délka dnů a nocí (porovnání léto vs. zima).

Přírodovědná zájmová činnost – pozorování změn v přírodě v závislosti na teplotě. Voda / led, déšť/sníh, stopy ve sněhu.

Sportovní zájmová činnost – zimní radovánky, sáňkování, bobování.

Výtvarná a pracovní zájmová činnost – stavba sněhuláka, malování do sněhu.

Hudební zájmová činnost – loutkové divadlo z kartonu.

 

ÚNOR - týdenní projekt „ PRANOSTIKY “  7.- 11. 2.

Společenskovědní zájmová činnost – seznamování s lidovými pranostikami (vysvětlení), masopust jeho význam, naše zdraví, správné oblékání, zdravý životní styl.

Přírodovědná zájmová činnnost – otužování se chladným vzduchem při vycházkách v přírodě. Beseda v přírodě na téma otužování.

Sportovní zájmová činnost – cvičení v přírodě v chladu.

Výtvarná a pracovní zájmová činnost – výroba masky, Šaty na karneval.

Hudební zájmová činnost – říkanky, pranostiky, rýmovačky.

 

BŘEZEN - týdenní projekt „ KNIHY  “   7.-11. 3.

Společenskovědní zájmová činnost –  březen měsíc knihy, sezení na téma důležitost knih, kniha je kamarád, správné zacházení s knihou.

Přírodovědná zájmová činnost – jaro je tady, pupeny stromů, první listy, nová tráva, první jarní kvítí, téma ochrana přírody úklid okolí školy, školní zahrada po zimně.

Sportovní zájmová činnost –  běh na čas (50m), švihadlo, skákání panáka.

Výtvarná zájmová činnost –  obrázek na téma jaro.

Pracovní zájmová činnost – zhotovení Moreny (loučení se zimnou), tvorba vlasního obalu oblíbené knihy.

Hudební zájmová činnost –   písně a básně o jaru.

 

 DUBEN - týdenní projekt  „ APRÍL „   4. - 8. 4.

Společenskovědní zájmová činnost – velikonoční svátky a jejich tradice a zvyky, aprílový žert, měsíc bezpečnosti silničního provozu - BESIP, den Země.

Přírodovědná zájmová činnost – návštěva lesa, hnízdění ptactva, chování v lese.

Sportovní zájmová činnost –  sport v lese, hod šiškou do dálky/výšky, hod klacíkem, hod kamínkem na přesnost.

Výtvarná zájmová činnost –  malování na vajíčka (kraslice).

Pracovní zájmová činnost – výroba čarodejnice.

Hudební zájmová činnost – velikonoční říkadla.

 

KVĚTEN - týdenní projekt „ LÁSKY ČAS “  9.-13.5.

Společenskovědní zájmová činnost – den matek, první máj, Karel Hynek Mácha, konec druhé světové války. (den výtezství).

Přírodovědná zájmová činnost – návštěva botanické zahrady, návštěva parků, určování druhu stromů a květin.

Sportovní zájmová činnost – malá dětská sportovní olympiada.

Výtvarná zájmová činnost – malování kvetoucích stromů.

Pracovní zájmová činnost –  výroba dálku k svátku matek.

Hudební zájmová činnost – K.H. Mácha báseň Máj.

 

ČERVEN - týdenní projekt „ PRÁZDNINY VOLAJÍ “  8. -10. 6. 2022

Společenskovědní zájmová činnost –poučení o nebezpečí úrazu v období prázdnin a dovolených, téma : kam pojedu na dovolenou, kde jsem již byl, kam bych se chtěl dále podívat.

Přírodovědná zájmová činnost – poznávání  lučních rostlin,  pletení věnečků.

Sportovní zájmová činnost – hry a odpočinek na zahradě školy.

Výtvarná a pracovní zájmová činnost – výroba veselého vysvědčení.

Hudební zájmová činnost –  zpěv táborových písní.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tato webová stránka používá cookies
Tato webová stránka používá nezbytné technické cookies pro zajištění správné funkcionality webu.

Dále může web používat cookies pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely.

Pokud tomu tak je, naleznete v nastavení níže.
Nastavení cookies
Tyto webové stránky využívají cookies pro zajištění správné funkcionality webu, pro analýzu pohybu uživatelů na webu a pro reklamní účely. Zde můžete přijmout či odmítnout některé druhy cookies, které nejsou nezbytné pro základní funkcionalitu webu. Svůj souhlas můžete kdykoliv v budoucnu odebrat či znovu udělit.
Základní technické cookies
Tyto cookies jsou nutné pro základní funkcionalitu webu. Patří sem například přihlašování uživatelů, nebo uložení informací o souhlasu s ostatními cookies.
Analytické cookies
Analytické cookies ANONYMNĚ ukládají data o pohybu na stránkách, stráveném času u jednotlivých stránek apod.
Marketingové cookies
Marketingové cookies sledují návštívené stránky uživatele a jsou využívané k cílené reklamě u služeb jako je např. Facebook, Seznam nebo Google.